SKETCH_ABOUT_1800x1800
 • В сърцето на това предложение стои идеята за създаване на проект чрез проследяване на историческото развитите на обекта. Старият мемориал и сегашният паметник са част от това развитие. Сегашният паметник е съставна част от историята на града и представялва един своеобразен слой на развитие. Най-великите градове в света са съчетание от ясно разграничими слоеве, които хората могат да разчетат. Събарянето му, би било опит за изтриване на историята. Това ще направи града неминуемо по-беден, не по-богат.

  „1300 години България“ представя историята на страна от създаването и. Паметникът не е харесван от някои хора или защото го намират за грозен, или защото го свързват с комунистическия режим. Много малко е възможно да се направи по първото, тъй като то е въпрос на вкус. Второто обаче е различно. Темата на паметника не е Комунизмът. Паметникът просто е построен по това време. Комунизмът и зверствата причинени по това време не могат да бъдат оеднаквени с всичко направено по него време. Освен това, българските скулптури от този период успяват да създадат един пластичен език който е уникален за нас. Паметници от същото време в други страни, например в Сърбия, използват съвсем различен език и изразни средства.

  Проектът представен тук е свързан със сегашния контекст и сегашно време. Точно както оригиналният мемориал се е свързал с тогавашния контекст и тогавашното време. Ако паметник бъде съборен, то целият проект изгубва смисъла си.

 • За разлика от предишните предложения, в сърцето на този проект стои идеята за проектиране чрез проследяване на историческото развитие на мястото. Проектът надгражда върху, това което имаме и това, което някога сме имали. Предлага се ново значение на целия комплекс. Мемориален парк ‚681‘ дава нова гледна точка – не тази на първите 1300 години от нашата история, а тази на настоящето, зависещо от нас.  

  Предложеният Мемориален парк не се опитва да имитира миналото. Той е много различен от оригиналния Мемориал като език, но много сходен по дух и решение на контекста си. Старият мемориал е бил построен на трите крайни стени на вече съществуващите казарми. Бил е в симетрична композиция и е бил достъпен за всички; бил е място за почивка, отдих и размисъл. Всичко това важи и за предложения нов Мемориал.

  Освен това, предложеният проект ще е катализатор за нови дейности. Той би бил място за среща, място за почивка и място на което хората биха могли да научат повече за историята на комплека и на града. Проектът също така е напълно достъпен за всички. За пръв път той позволява пълен достъп до сегашния паметник. Той би бил едно уникално място за културни мероприятия – лятно кино, конференции, изложби, лекции, организирани турове, концерти и тн.

  Проектът би могъл да се самоиздържа чрез няколко потока на доход – билети за гост изложбите (не за постоянната), билети за лекции и конференции, билети за организирани турове, продажба на уникални сувенири и т.н.

  Тези приходи биха покрили голяма част от поддръжката на комплекса. В последно време интересът към нашето архитектурно наследство от други, най-вече западни, Европейски държави расте. Броят книги издадени на тази тема се увеличава с всяка изминала година. Например:  ‘A Flower for the Dead’ на Фридрих Ахлайтнер, ‘Landscapes of Communism’ на Оуен Хадърли, ‘Cosmic Communist Constructions Photographed’ на Фредерик Шобин, ‘Soviet Ghosts: The Soviet Union Abandoned: A Communist Empire in Decay’ на Ребека Личфийлд, ‘Forget Your Past’ на Никола Михов, ‘Witnesses of Stone: 1944-1989: Socialist Monuments and Architecture in Bulgaria’ на Никола Вуков и Лука Пончироли. Интересът към нашето културно и архитекруно наследство от хора извън страната се увеличава . Ние можем да бъдем част от един своеобразен разговор с тях. Можем да разкажем нашата история и да допринесем към богатата история на изуството и архитектурата на место да я заличаваме.

 • Напълно възможно е. Негативизмът обаче не е критика. За истинка критика хората трябва да бъдат информирани. Затова и се постарахме да представим историята на проекта по възможно най-обективен начин. Самият проект е все още в начален стадии. Неговата цел е да комуникира идеи и принципи. Ако отзивите са позитивни и някакси проектът се задвижи, то той със сигурност би се изменил – идеите, принципите и историята зад него обаче биха останали същите. Независимо от всичко това, надеждата ми е ,че той ще вдигне нивото на дискусията около стария мемориал, сегашния паметник и бъдещето им.

НОВИНИ

23 Февруари 2017: Официално обявяване на проект за “Мемориален Парк 681”. Тук можете да свалите нашите прес съобшения на Български и на Английски.