Казвам се Юлиан Манев и работя като архитектурен асистент  в архитектурно бюро в централен Лондон. Работя по голям брой проекти, но най-вече по обновлението и възстановяването на един от най-реномираните университети в Лондон. Завърших Бакалавър и Магистратура по Архитектура в Queen’s University Белфаст, Северна Ирландия съответно през 2011г. и 2014г. Носител съм на няколко награди  – най-скоро на Тригодишната Александър ‚Грийк‘ Томсън Стипендия 2016 от Глазгоуския Архитектурен Институт. Роден съм във Варна, но живея в Обединеното Кралство от 2008г.

Интересът ми към паметниците от миналото ни датира от поне десетилетие. С голямо удоволствие прекарах един следобед при паметника „1300 години България“ през миналия септември. Срещата ми с него ме накара да се замисля как той би могъл да  възвърне значимостта си и да допринесе към живота на града. По същото време беше и когато разбрах за неговото потвърдено разрушаване. Искрено се надявах, че някой ще направи нещо, за да спре това безумие…след което реших, че този някой може би съм аз. Започнах да изучавам паметника и така разбрах не само неговата история, но и  тази на трагичния край на Мемориала на Първа софийска желязна дивизия. Така се роди и идеята за Мемориалния Парк „681“.

Надявам се, че този проект предлага нещо стойностно на гражданите на София. Нещо, което може би не осъзнават, че имат или пък, че могат да имат. Надявам се, че общинският съвет ще преразгледа решението за събаряне на паметника и ще събере всички заинтересовани групи за конструктивен разговор. Знам колко стойностен би могъл да бъде този обект.

Представеният тук проект ще предостави нещо уникално на града и на неговите жители и постетители. Както вече казах, това е едно начало. Краят му зависи от вас.

Този проект е изработен изцяло на доброволни начала. Нито аз, нито който и да е от участвалите не е получил нещо в замяна…освен моите сърдечни благодарности.

ЗА КОНТАКТ

Ако бихте искали да се свържете с мен относно този проект, моля пишете на:

julianmanev@gmail.com

 

ДОПРИНЕСЛИ

Бойко Тасков – графичен дизайн

Джеймс Бойд – архитектурен дизайн

Иван Райков – уеб дизайн

Светозар Манев – редакция